Z obrezovanjem sadno drevje negujemo in tako izboljšujemo njegov plod – sadeži bodo večji, slajši in na splošno veliko bolj polnega okusa. Obrezovanje slive je tako ključno, če želimo pred zimo pripraviti zavidanja vredno ozimnico iz sliv. Kompot in slivova marmelada po babičinem receptu bosta presegla vsa pričakovanja. Ta se odlično poda na še vroče palačinke ali sveže pečen kruh.
Obrezovanje slive – nuja ali kaprica vrtnarjev?
Zavedati se moramo, da bi sadna drevesa rastla tudi brez obrezovanja, še vedno pa bi tudi obrodila. Ironija je celo to, da bi obrodila še prej kot obrezovana drevesa. Torej, zakaj je obrezovanje drevja sploh pomembno? Drevesa, ki niso obrezovana, praktično eno za drugim obrodijo. To pa je tudi razlog, da se veliko prehitro iztrošijo, saj plodovi zahtevajo veliko energije, ki jih mora vanje vložiti nosilno drevo. Poganjki se povesijo, zelo redko nastanejo novi, kar sčasoma povzroči propad drevesa. Obrezovanje sadnega drevja torej ni kaprica, ampak nujna potreba.
Redno obrezovanje slive, ki je sicer precej občutljiva, bo rezultiralo v vitalnem in zdravem drevesu. Obrezujemo jo sredi poletja. Z obrezovanjem poskrbimo tudi za to, da je v notranjosti krošnje dovolj svetlobe ter zraka, ki omogočajo ohranjanje zdravega drevesa. Velik preboj pa je obrezovanje naredilo tudi na področju uporabe kemičnih sredstev v vrtnarjenju, saj na račun obrezovanja raznih pesticidov ne boste več potrebovali. Obrezovanje slive je tudi postopek, s katerim bo vaše drevo obrodilo velike, sočne in zelo okusne plodove. Sadeži drevja, ki se jih ne obrezuje so majhni, kisli in neužitni. Takih plodov pa v svoji kuhinji seveda ne želi nihče, ki vsaj nekaj da na dobro kulinariko.
Vaš pridelek, za katerega veste kako ste ga vzgojili, boste z veselje ponudili svojim otrokom, saj ste vanj vložili ves svoj trud in znanje. Pričarajte otrokom nekaj tiste čarobne preteklosti, ki ste jo vi živeli v svoji mladosti. Lotite se kuhanja božanske slivove marmelade z vašega drevesa. Konec koncev štejejo namreč le tisti trenutki, ki jih preživimo v krogu najdražjih.