Izbira toplotne črpalke ni enostavna

Toplotne črpalke so najboljša opcija za ogrevanje vašega stanovanja oziroma hiše. Vgradnja toplotne črpalke je zagotovo najboljša investicija, ki se vam bo na dolgi rok zagotovo povrnila saj je izbira toplotne črpalke še vedno najcenejši vir ogrevanja če gledamo dolgoročno. Sami dobro veste če vašo hišo ogrevate na drva ali kurilno olje, s kako velikimi stroški imate na letni ravni opravka.

Toplotne črpalke dobijo kar 50-80% energije za ogrevanje kar iz okolice, kar je torej popolnoma brezplačno, za preostali del ogrevanja pa potrebuje električno energijo. Za to pa je pomembna tudi izoliranost vaše hiše, saj lahko pri zdelo dobro izolirani hiši, kjer je letna poraba za ogrevanje s kurilnim oljem 1800€, prihranite tudi več kot 1000€, če se odločimo za vgradnjo in ogrevanje na toplotne črpalke. Vemo tudi, da je v zadnjem času tudi poostren nadzor nad emisijami, ki jih spuščamo z ogrevanjem v okolje. Z ogrevanjem na toplotno črpalko lahko zmanjšamo emisije CO2 tudi do 60%.

toplotne črpalke

Toplotne črpalke pridobivajo energijo iz okolice zato se morate najprej vprašati, na kakšen način želite oziroma imate omogočeno pridobivanje energije iz okolice. Tako imajo pri podjetju Termoting na voljo 3 različne modele toplotnih črpalk. Tako lahko izbirate med: toplotna črpalka voda / voda, toplotna črpalka zemlja/voda in toplotna črpalka zrak/voda.

Tudi če imamo v hiši vgrajene radiatorje je ogrevanje povsem mogoče. To je seveda popolnoma izvedljivo, vendar moramo izbrati toplotne črpalke, ki zagotavljajo tudi do 65 stopinj Celzija temperature predtoka. Zelo pomembno je, da izberemo karseda močno toplotno črpalko, katera premore višje temperature ogrevalne vode, saj večina cenejših ”klima” izvedb toplotnih črpalk tega nikakor ne omogoča.

 Toplotne črpalke nam tako omogočajo zelo poceni ogrevanje. Investicija se nam povrne že v nekaj letih, vendar moramo skrbno izbrati črpalko, saj mora biti le ta zelo kvalitetna, da se nam stroški zmanjšajo. Vedno moramo najprej raziskati kakšne priložnosti imamo v okolico za pridobivanje toplotne energije.

Izbira toplotne črpalke ni enostavna
Oceni zgornjo objavo