Parodontologija

Večina se nas je že sprijaznila, da bomo na stara leta ostali brez zob. V bistvu je to eden od znakov staranja, tako da ne boste edini, ki boste nekoč brez zob ali pa se vam je to že zgodilo. Je pa ena bolezen, ki povzroča izpadanje zob. Ta bolezen se imenuje parodontalna bolezen. Parodontologija je pa ena izmed vej dentalne medicine, ki pa se s to boleznijo ukvarja. Več o tem pa si lahko preberete na: luxdental.si/parodontologija.

parodontologija

Parodontologija se ukvarja z boleznijo, kjer so poškodovane podporne strukture zob. Bolezen se mora zdraviti, če ne lahko pride do izgube zob, tudi do celotnega zobovja. Tudi zaradi tega moramo redno obiskovati našega zobozdravnika, da ugotovi bolezen čim hitreje in jo začne tudi zdraviti. Parodontologija se v bistvu ukvarja z dlesnimi. Je pa prvi znak parodontalne bolezni vnetje dlesni. Potem se pa to vnetje širi in nastane omenjena bolezen. Se pa lahko bakterije parodontske bolezni preselijo tudi v kri, to pa ni v redu. Problem je tudi, če se bolezen ne odkrije dovolj hitro , ker potem pa je ne morejo zdraviti in vem da si nihče ne želi da bi izgubil svoje zobe  v mladih letih.

Parodontologija nam torej lahko pomaga pri izgubi zob pravočasno. To pa je mogoče samo, če redno obiskujemo svojega zobozdravnika. Vem veliko ljudi se zobozdravnikov boji in jim obisk vzbuja strah. Ampak boljše da ga obiščemo vsake toliko in preprečimo, da bi tako ostali brez zob. Parodontalna bolezen je zahrbtna in če bo zobozdravnik ugotovil vnetje dlesni, ki je eden od prvih znakov te bolezni, bo začel vnetje zagotovo zdraviti. Z zdravljenjem vnetja bo pa preprečil razvoj te bolezni.

Zraven obiska zobozdravnika pa je pomembna tudi higiena zob. Redno krtačenje bo v veliki meri vplivalo na to, da se vnetje sploh ne pojavi.

 

Parodontologija
Oceni zgornjo objavo